Задгранични комитети на ВМРО-ДПМНЕ

Задграничните комитети на ВМРО-ДПМНЕ преставуваат составен дел од организациската структура на партијата. ВМРО-ДПМНЕ ја поседува најраспространетата мрежа на задгранични комитети кои се протегаат во поголемите градови во Европа, САД, Канада, Австралија-секаде каде што постојат македонски иселеници и поголема македонска заедница.

ВМРО-ДПМНЕ од нејзиното формирање, до сега традиционално ја одржува врската со македонските иселеници. Составот и начинот на работата и начинот на избор на задграничните комитети и други органи на местните организации, се уредуваат со Деловник за работа на местните организации на ВМРО-ДПМНЕ.

Изборот на претседателите на задграничните комитети се врши според постапка и начин како и Претседателите на Општински комитети-преку јавен повик и отворена и транспарентна процедура на која ќе можат да аплицираат сите кои се заинтересирани, кои ги исполнуваат условите и кои со својот капацитет можат да придонесат за развојот, напредокот и доследната примена на политиките на партијата. Целта е да се мобилизираат, соединат токму вакви кадри, да се донесе свежина и дополнителен раст.

За ВМРО-ДПМНЕ македонските иселеници се важен столб во изградбата и напредокот на Република Македонија. ВМРО-ДПМНЕ ја негува врската со македонските иселеници бидејќи тие се мостот кој обедиунува и сплотува. Задграничнните комитети на ВМРО-ДПМНЕ ја имаат целосната поддршка во остварување на целите за заедништво, единство и преставување на македонските интереси.

Наша обврска како партија е да останаме блиски до македонците кои живеат надвор од нејзините граници. Зачувувањето на македонскиот јазик, македонската култура и традиција и најважното сплотеноста.

ВМРО-ДПМНЕ сосема свесно ја носи историска одговорност за иднината на граѓаните! ВМРО-ДПМНЕ работи чесно, совесно и одговорно, за интересите на сите граѓани и во насока на исполнување на државните цели и приоритети на Република Македонија. Далечината на тој план не смее да биде пречка.

Задгранични комитети

ЕВРОПА

 

Задграничен Комитет ПРЕТСЕДАТЕЛ e-mail:
Виена, Австрија Ангелковски Гоце goce.macedonia@hotmail.com
Утрехт Холандија Трајков Ристо rici@live.nl
Луксембург Ристовска Магдалена
Амстердам Милески Даниел danielmileski@ictbright.com
Хамбург Иванов Митко Mitko.ivanov@yahoo.de
Малме Јованов Александер alexanco@hotmail.com
Лондон Ставрев Александар zk.london.gb@gmail.com
Берлин Кленкоски Роберт zk.berlin.de@gmail.com
Локарно Швајцарија Смилков Игорчо ticinosecurity@gmail.com
Марибор Пијанманов Бобан boban@siol.com
Местре – Венеција Мифтароски Рамазан zk.venecija.it@gmail.com
Париз Спиридонов Јонче zk.pariz.fr@gmail.com
Штудгарт Крстески Ацо aco.krsteski@gmail.com
Цирих Швајцарија Јанев Мартин Janev1@bluewin.ch
Канели Италија Захариева Илона ilona.insieme@gmail.com
Пјаченца Италија Барбутов Трајче trajce_yeka@zahoo.com
Љубљана Словенија Крстевски Владимир v.krstevski@svetfilm.si
Лозана Велков Павле velkov.pavle@bluewin.ch
Брисел Боцевски Габриел gabrielbocevski@hotmail.com
Женева Аџијоски Дејан adzijoski@hotmail.com
Салцбург Радически Далибор d.radiceski@gmail.com
Мајнц Николовски Иво ivo.nikolovski@gmail.com
Келн Данајлоски Игор igordanajlovski@arcor.de
Прага Тасевски Владимир
Алва Димитров Христијан zk.alba.it@gmail.com
Даблин Аштлоски Ангелко astal13@yahoo.com
Стокхолм Туфекџиев Наке makedonia@operamail.com
Дизелдорф Антов Димитар makeurope@t-online.de
Копер Словенија Жежовска Весна vesna.cucu@gmail.com
Крањ Словенија Симоновски Душко zk.kranj.slo@gmail.com
Гетеборг Шведска Стојчевски Милан milan.stojceski@netatonce.ne
Франкфурт Германија Драгановски Бојан zk.frankfurt.de@gmail.com
Конелјано Италија Наумовски Горан naumovski_g@yahoo.it

СЕВЕРНА АМЕРИКА

Задграничен Комитет ПРЕТСЕДАТЕЛ e-mail:
Тексас Краун Деан dan@krownservices.com
Торонто Крапанчев Зоран Zoran.karapancev@yahoo.ca
Ајакс Пикеринг Кочовски Дано danokockvski@yahoo.ca
Краун Поинт Индијана Трифуновски Драган dragan_mercan1@yahoo.com
Мисисага Брамптон и Оквил Ивановски Зоран canmacsigind@yahoo.ca
Флорида Мајами Стефановски Стефан zk.florida.us@gmail.com
Колумбос Лекоски Игор igorlekoski@yahoo.com
Хамилтон Сент Катеринс и Нијарага Соколов Живко sokolovz@live.com
Кембриџ Ватерлу, Гвелф Деспотовска Лидија l.despotovska@gmail.com
Кливленд Куновски Зоран zorancokunovski@gmail.com
Маркам Пауновски Славе vmrodpmne_markham@outlook.com
Денвер Јаневски Оливер olivervfs@yahoo.com
Њу Џерси Тупанчевски Звонко zvonkotupanceski@yahoo.com
Њу Јорк Анастасовски Мартин macedoniaconnect@gmail.com
Аризона Лозевски Мирче mazedonia@msn.com
Вашингтон Јолевски Перо vmrodpmnedc@gmail.com
Мисури Илиевска Ана zk.vmro.mo@gmail.com
Виндзор, Онтарио, Канада Смилевски Оливер smilevskioliver@yahoo.com
Бостон Гаковски Јовица gakovski@yahoo.com

АВСТРАЛИЈА

Задграничен Комитет ПРЕТСЕДАТЕЛ e-mail:
Мелбурн 1, Викторија Мавчев Јане zk.melburn1.au@gmail.com
Мелбурн 2, Викторија Ризмановски Кирил zk.melburn2.au@gmail.com
Перт, Западна Австралија Трајче Трајковски vmro@bigpond.net.au
Сиднеј, Нов Јужен Велс Ковчегарски Владимир vlad@makmedia.com.au
Аделаид Кузманов Трајан
Волонгонг, Нов Јужен Велс Анѓелко Стојчевски astojceski@yahoo.com.au
Њукастел, Нов Јужен Велс Томица Парлапанов parlapanov@gmail.com
Камбера Веле Баловски vbaloski@me.com
Најгоре