fbpx

Прес конференции

Се повеќе луѓе се приклучуваат и застануваат позади Обновата, победата на ВМРО-ДПМНЕ е се поочигледна

Почитувани,

Денеска сме овде во Штип практично тука традиционално ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата која што ја предводи ВМРО-ДПМНЕ ги завршува кампањските активности би рекол, за парламентарни, за претседателски така беше, па и за локални избори.

Денеска покрај Штип ќе ги посетиме и општина Карбинци, ќе ја посетиме и општина Пробиштип. Имавме можност претпладнето да оствариме неколку работни состаноци, разговаравме со младите, со здравствените работници, разговаравме  со културните работници. Сега зборувавме и со претставниците од реалниот сектор, со луѓето од бизнисот.

Она кое што можам да го кажам е дека се прилично задоволни од сето она кое што ВМРО-ДПМНЕ го има вклучено во овие 1000 решенија содржани во 360 страни „Проект – обнова“. Имам впечаток дека се повеќе луѓе се приклучуваат и застануваат позади Обновата. Тоа се чувствуваше впрочем првиот ден уште од Охрид. Но, еве и потврда тука во Штип дека поддршката е голема. Поддршката е голема за реформите кои што ги предвидува ВМРО-ДПМНЕ, 1000 решенија.

Јас би сакал уште дополнителни 1000 решенија на проблеми да вклучиме во овој четиригодишен мандат. Но, најпрвин ќе треба да отпочнеме, да видиме сето она кое што ќе го затекнеме, а и информациите се дека навистина ситуацијата е многу лоша.

Но, ние сме тука, подготвени сме, мотивирани сме. Не мотивира поддршката од народот која што секојдневно ја добиваме и цениме дека успешно ќе се справиме со сите предизвици кои што ќе се испречат на нашиот пат, во реализирање на наша крајна цел.

Така што еве јас да го изразам моето задоволство, денеска е последниот ден од кампањата. Навистина поминавме прекрасни 19 дена низ Македонија, на овие средби со граѓани разговаравме со многу, со илјадници наши сограѓани.

Позитивна енергија, голема надеж, тоа обврзува, ние навистина тоа дополнително не мотивира  да истраеме во оваа наша битка и ценам дека ќе успееме и ќе направиме една поинаква Македонија споредено со ова што денеска имаме понижена, омаловажена. Но, тоа е завршена работа, за два дена од денеска ќе победи Обновата на Македонија и македонските граѓани ќе може да се радуваат.

Прашање: Како споменавте Обнова на Македонија, споменавте програма од над 300 страници, како планирате да ги реализирате проектите ако се земе во предвид дека државната каса ни е празна?

Одговор: Државната каса, јас не би рекол дека е празна туку би рекол дека не се полни со онаа динамика која што е предвидена, за жал тоа е поради полите политики, калкуланстките политики и би рекол незнаењето, за жал. Но, и тоа го имаме антиципирано, ние имаме заменик технички министер во министерството за финансии, со Гордана практично на дневна основа комуницираме, ги анализираме погрешните потези кои што ги влече ресорниот министер. За жал поради својата надменост и би рекол ете примитивизам сето она кое што доаѓа како предлог од наша страна се одбива, но добро на тој начин тие предлози ќе ги сочуваме за нас и после 15 јули ќе може да ги аплицираме и да ја видат разликата помеѓу нивниот примитивизам и надменост и вистинската работа во интерес и за интересите на граѓаните и државата.

Прашање: Планирате ли ребаланс?

Одговор: Да, една од првите мерки ќе биде и ребаланс на буџетот.

Последни новости