Мицкоски: За законот за јазиците, Заев со неуставен закон ги манипулираше гласовите на албанците, Венецијанска вели дека се урива правниот систем

Во своето гостување во емисијата „КланДебата“ претседателот на ВМРО-ДПМНЕ рече дека во принцип и пред кампања и после кампања тој го има истиот принцип како претседател на ВМРО-ДПМНЕ, а тоа е дека се треба да биде согласно законите и согласно Уставот и никој не треба денеска поради политички цели да ги злоупотребува граѓаните и да им ветува нешто што не е согласно законите и Уставот, и еве тоа се случи со усвојувањето со законот за јазиците .

-Ние и тогаш и денеска имавме принципиелен став и истиот тој став ќе го имаме и во иднина.Никој нема против зголемена употреба , само дајте тоа да го направиме согласно законите и Уставот затоашто ќе има последици. Последиците се оној работен извештај кој ни го достави Венецијанската Комисија каде во својот заклучок вели станува збор за уривање на правниот систем во државата,еден од основните копенхагнешки критериуми е да имате вие функционален правец во истиот. Ние денеска ако тргне имплементацијата каде они констатираат дека е невозможно да се трген во имплементација на ваквиот закон каков што е усвоен тогаш доаѓаме до уривање комплетно на правниот систем, не го исполнуваме основниот копенхагнешки критеруим и тогаш се поставува прашањето за каква европска идина зборувме кога од старт таа европска иднина од старт ни е загрозена, истакна Мицкоски.

WordPress › Грешка

The site is experiencing technical difficulties.