Одговор на новинарско прашање на Трајко Славевски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ

Одговор на новинарско прашање на Трајко Славевски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ

Прашање: Господине Славевски последните податоци на статистика покажуваат дека индустриското производство во август е 9,8%, од јануари август е 5,5%. Ова според власта е показател дека во третиот и во четвртиот квартал ќе има позасилен раст на економијата, тоа е ваш коментар на ова и уште еден коментар како ги коментирате последните бројки на Народна банка за странските директни инвестиции, половина година од 55,6 милиони евра?

Одговор: Ги видовме вчера податоците за индустриското прозиводство, јас онака бегло ги анализирав, може да се види еден интересен податок дека само две гранки одат напред, тоа е производството на енергија и некои гранки од преработувачката индустрија, а голем број гранки како што е на пример прехрамбената и други значително опаѓаат. Овдека треба да видиме која е улогата на некои капацитети како што е Тету за производство на електрична енергија која не знаеме кога се вклучуваат, кога се исклучуваат и кои што влијаат на вакви цифри во индустриското производство. Но, знаете индустриското производство не е показател за севкупното движење во економијата. Тоа влијае но знаете дури и да се постигне некоја стапка на раст целосна за 2019 година од 3% е далеку од она што се ветуваше дека ќе бидат 5 или 6%. Така што мислам дека не можеме  тука  да бидеме оптимисти. Во однос на странските директни инвестиции, самата цифра ни зборува, историски најниско ниво на странски директни инвестиции. Ништо од она што беше ветено  не доаѓа во Република Македонија.

Поврзани вести

Арсовски: Цели 5 месеци Русковска, Јовевски, Заев си играат со интелигенцијата на граѓаните и се обидуваат да го прикријат најголемиот криминален скандал во Македонија

Интегрален текст од прес конференција за медиуми на Димче Арсовски, Портпарол на ВМРО-ДПМНЕ Почитувани,...

Кирков: Негрижата и масакрот на било кое животно користејќи дури и единици на Армијата на Република Македонија е само одлика на владеењето на Влада кон заштитата на животинскиот свет

Интегрален текст од прес конференција за медиуми на Стефан Кирков Почитувани, Пред само 3...

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ,Христијан Мицкоски оствари средба со Комесарот за европска соседска политика и преговори за проширување на Европската Унија, г. Јоханес Хан

Соопштение до јавноста Почитувани, Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ проф-др Христијан Мицкоски денес оствари средба со...