Одговор на новинарски прашања на Наум Стоилковски, Портпарол на ВМРО-ДПМНЕ

Одговор на новинарски прашања на Наум Стоилковски, Портпарол на ВМРО-ДПМНЕ

Прашање: Вчера имаше преговори во врска со законот за јавно обвинителство, дали нешто конкретно е постигнато? И зошто кажавте дека се ризикува членството во ЕУ?

Одговор: Доколку имаше напредок во преговорите за тоа ќе беше соопштено пред се од власта која што предлага еден таков закон. Јасно е дека се жртвува европскиот напредок на Република Македонија бидејќи ниту во јуни не беа исполнети оние цели за кои што Зоран Заев лажеше дека не постоеја минатиот јуни кога велеше дека сме добиле датум. А, тука беше јавната администрација, правосудството, справување со корупцијата, високата корупција и криминалот. Апсолутно сето тоа е вмрежено, гледаме дека е вмрежено во октоподот на државната мафија која што сега исто и е на површина со случајот „Рекет“. Во него се и правосудството кое што беше услов со јавното обвинителство, нели законот за јавното обвинителство, во него се и администрацијата која што учествува преку функционери државни во оној „Меѓународен сојуз“ во кој што се нели завршуваа парите и исчезнуваат парите од „Рекет“ во кој што нели главен лик би требаше да биде претставен Бојан, Боки 13. Нема ништо од зафат кој што треба да значи напредок кон исполнување на цели, исполнување на задачи зададени од ЕУ за напредок кон ЕУ, односно добивање на датум. И во прес конференцијата посочив и сега ќе повторам се предлага закон за јавно обвинителство кое што треба да претставува една амнестија за учесниците во „Рекет“, една награда да обезбеди една награда за нив, напредување за учесниците во „Рекет“ и секако избегнување на казната на државната мафија со продолжување на оној дел што се вели политички прогон против опозициската мисла. Такво нешто не верувам дека ќе добие датум за преговори за жал и за несреќа на граѓаните на Република Македонија.

Прашање: Каква беше климата на преговорите, дали ќе продолжат?

Одговор: ВМРО-ДПМНЕ е токму во насока дека ќе работи за доброто на граѓаните и напредокот на Република Македонија. Ќе даде се од себе за да се постигне договор, меѓутоа не по цена на квалитет на еден ваков договор. Во однос на климата веројатно било жешко.

 

WordPress › Грешка

The site is experiencing technical difficulties.