Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски во емисијата „10 минути“ рече дека несеризоно е веќе да се зборува за Заев кога станува збор за отпочнување на преговори на Македонија за влез во ЕУ.

Имено тој потсети дека Заев минатата година во јуни месец рече дека е определн датум за почеток на преговори тоа е јуни 2019 година, но јуни дојде не само што Македонија не почна преговори туку нема ни одлука кога би почнале со преговори.

-Факт е дека Македонија втора година по ред не добива датум за преговори што беше најголемо ветување на неговата влада и што беше влог во промената на името. За жал имаме премиер којшто лесно потпишува договори, не бара никаква гаранција за возврат, го продава националниот идентитет, а не успева да ја движи државата напред. Основната причина поради која не успева да ја движи државата напред е што корупцијата цвета, економијата тоне, истакна Николоски.

Тој во своето гостување потенцираше дека ВМРО-ДПМНЕ е спремно на избори уште утре, но очигледно Заев не е спремен.

Сепак Николоски смета дека државата треба да проба да спроведе реформи овие 2-3 месеци, и додаде дека ВМРО-ДПМНЕ ги стави сите свои ресурси и е спремно да им помогне на Владата.

Никоски кажа дека во германскиот бундестаг при дебатата за прокотолот за членство во Нато беа пофалени само две работи кои и двете се поврзани со ВМРО-ДПМНЕ. Тоа се затварање на границата во 2016 што го спречи мигрантскиот бран која беше одлука на претходната влада на ВМРО-ДПМНЕ и реформите во безбедносиот сектор којшто беа постигнати со придонес н ВМРО-ДПМНЕ после преговорите со Владата.

-Македонија нема испорачано ништо. Во однос на перцепција на корупција, државата е на историско најниско ниво споредено со било кој влада во историјата на Република Македонија Економијата освен некоја шминка немаме реални резултати, инвеститорите престана да доаѓаат, немаме серизоно воспотавен систем на владеење на правото и се се сведува на три големи пилари-голема корупција, слаба економија и невоспоставен систем на владеење на правото. Кога ќе ги споите трите никој со вас не сака да седне на маса и затоа ЕУ не дава ниту преговори, а камоли за членство, порача Николоски.