Генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Јанушев на телевизиска дебата на 24 Телевизија истакна дека на народот ја казни власта и опозицијата ја победи власта во Македонија. Тој објасни дека во предизборието имаше кражба на изборен материјал, имаѓе вербални напади на активисти од ВМРО-ДПМНЕ. -Кирацоски се обврза да побара одговорност но две недели поминаа сеуште одговорност нема.

Неколку дена пред гласањето имаше полициски службеници кои влегуваа во штабови на опозицијата. Да не ја заборавиме и апликацијата со која се обидовте да собирате мета дата податоци од граѓаните. Тоа го виде цела македонска јавност, вели Јанушев. Јанушев порача дека ВМРО-ДПМНЕ победи во 47 општини, а пред само година дена имаше освоено само 5 општини.

-Ова ВМРО со третата генерација во ВМРО вчера на изборите ви зема 47 општини, а вие освоивте победи само во 17 општини. Во Скопје нема каде имате победено, ви се случува потоп. Со многу самоувереност се расфрлавте во претходните емисии, но ви се случува потоп, предноста ви е 0,6 % а тоа не се ни кажува како статистичка грешка. Ви се случи народ, народот ја препозна шансата, народот гледа што се случува и народот ве казнува, опозицијата ја победи власта во Македонија, позицијата има 70.000 гласа повеќе од власта, вели Јанушев.