Во секоја една од нас лежи една Параскева од драмите на Горан Стефановски, една Велика од безвремениот Пиреј на Петре. М. Андервски една Арбулика од Чинго, Чашулевата Магда

Соопштение до јавноста

На 18-тата годишна Конференцијата на УЖ на ВМРО-ДПМНЕ што се одржа денеска во Македонската опера и балет се обрати претседателката г-ѓа Благица Ласовска. Таа ги поздрави присутните на конференцијата, а упати посебен поздрав до како што рече „моите лавици, членките на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ, горди и храбри жени“.

Ласовска посочи дека со над 50.000 членки и со 75 општински комитети на УЖ на ВМРО – ДПМНЕ може да се каже дека сите овие години граделе нови политики и платформи, промовирале нови стратегии за женската политика и за родовата еднаквост.

Претседателката на УЖ на ВМРО-ДПМНЕ рече дека живееме во тотално поделено општество, непомирено општество, едните мислат дека се качиле на врвот на планината и гледаат како да ги уништат другите, притоа заборавајќи дека тој другиот е нечии  негов далечен роднина или пријател.      Оттука ги повика жените во Република Македонија на едно масовно женско обединување.

Ласовска се осврна и прашањето за името укажувајќи дека Македонија денеска е тема на влијателни медиуми кои прашуваат дали името Северна Македонија воопшто има национален идентитет.

„За жал или за среќа битката за идентитетот не е завршена, и она малку што остана од него ќе мора да се брани со сите средства. Македонските граѓани етнички Македонци, колку и да звучи ова нелогично во една национална држава ги очекуваат мачни обиди да го зачуваат својот идентитет како Македонци затоа што актуелните власти нема да им помогнат во таа битка“, рече Ласовска.

Укажувајќи дека на страна на Македонија е меѓународното право, меѓународните конвенции ги повика жените да тргнат кон едно големо напред, кон победа.

„Оти во секоја една од нас лежи една Параскева од драмите на Горан Стефановски, една Велика од безвремениот Пиреј на Петре. М. Андервски една Арбулика од Чинго, Чашулевата Магда. Во секоја од нас таи, Сара, Хасие, Милица, Дона и многу други. Ама секое таење може да прерасне во крик“, рече Ласовска.

 

 

    Со почит,
Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ

Поврзани вести

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ,Христијан Мицкоски оствари средба со Комесарот за европска соседска политика и преговори за проширување на Европската Унија, г. Јоханес Хан

Соопштение до јавноста Почитувани, Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ проф-др Христијан Мицкоски денес оствари средба со...
Најгоре