Мицкоски актуелната состојба во државата ја објасни со хипотетичка ситуација.

-Вака да го поедноставам и да бидам малку по вулгарен ако ми дозволите, тоа е исто како сега да дојде мој многу близок пријател и мене да ме праша „Види Христијан еден совет барам од тебе, моја многу блиска пријателка ми вели за да дојдам до онаа цел имам две опции, едната опција е да одам по овој пат и да го сочувам своето достоинство, но е потежок и треба може повеќе време или да одам по овој краткиот пат да го изгубам сопственото достоинство и да дојдам до целта“, вели Мицкоски.

Потенцира дека неговиот одговор ќе биде да го предложи првиот, потежок пат, кој според него е постабилен и пат кој што ќе го сочува достоинството.

– Јас би го советувал својот пријател, да ја советува неговата пријателка по првиот пат, по подолгиот, постабилниот и патот кој што ќе го сочува достоинството на пријателката. Според Мицкоски изборот доволно говори и за карактерот на личноста, заклучи Мицкоски.