Колумни

Гласот на младите е силен

Колумна на Јован Јаулески – в.д. претседател на УМС на ВМРО-ДПМНЕ за порталот Курир Октомври, ноември 2016 година голем одек помеѓу младите, сегашната власт со своите активисти оди низ студентски домови, факултети, локали и збиралишта на млади како паркови и разни урбани места, се ветува се и сешто. Студентски градови, модерни читални, намалување на младинскатаа невработеност,младински […]

Прочитај повеќе

Со Заев и Димитров, ЕУ е само далечен сон

Колумна на Александар Николоски, Потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ за Независен весник Деновиве, за жал, стигнуваат сериозни најави дека Македонија повторно и оваа година нема да добие датум за почеток на преговори со ЕУ. Се реализираат најавите дека и покрај тоа што Зоран Заев и Никола Димитров потпишаа капитулантски договор за целосно обезличување на Македонија, за преименување на […]

Прочитај повеќе

Каде оди македонската економија?

Колумна на Александар Николоски, Потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ за Независен весник Во периодов пред нас основна тема на дискусија ќе бидат претседателските избори и темите што тие ги отвораат. Тука секако се отвора и темата за состојбата на македонската економија и животниот стандард на граѓаните. Претседателот на државата нема директна надлежност во овој дел, но секако може […]

Прочитај повеќе

Каде оди македонската економија?

Колумна на Александар Николоски, Потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ за Независен весник Во периодов пред нас основна тема на дискусија ќе бидат претседателските избори и темите што тие ги отвораат. Тука секако се отвора и темата за состојбата на македонската економија и животниот стандард на граѓаните. Претседателот на државата нема директна надлежност во овој дел, но секако може […]

Прочитај повеќе

Со Заев и Димитров, ЕУ е само далечен сон

Колумна на Александар Николоски, Потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ за Независен весник Деновиве, за жал, стигнуваат сериозни најави дека Македонија повторно и оваа година нема да добие датум за почеток на преговори со ЕУ. Се реализираат најавите дека и покрај тоа што Зоран Заев и Никола Димитров потпишаа капитулантски договор за целосно обезличување на Македонија, за преименување на […]

Прочитај повеќе

Игра со Уставот

Колумна на Александар Николоски, Потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ за Независен весник Веќе на сите граѓани им е јасно дека договорот што Владата го потпиша со Република Грција е мртов и политички и правно. Судбината на договорот ја одредија граѓаните и ја потврдија неговата ништожност на референдум. Во една парламентарна демократија изразената волја на граѓаните на референдум треба […]

Прочитај повеќе

ПЛАНОТ “Б”

Колумна на  Димитар Димовски, Член на ИК на ВМРО–ДПМНЕ за Курир Го живееме најмрачниот период од нашите животи. Период на најголемото предавство во Македонија. Период на уцени, закани, притисоци, поткупи, рекет, измами… Никој од нас не е поштеден, ниту обичниот работник, ниту земјодлецот, бизнисмените, политичарите, па ниту пратениците. Дури и децата ни се засегнати. Во […]

Прочитај повеќе

Како стигнавме до овде?

Колумна на Александар Николоски, Потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ за Независен весник На почетокот на кампањата за референдумот околу промената на името на Македонија и обезличувањето на Македонците останува да лебди прашањето – како се најдовме овде? Како се најдовме во ситуација да имаме договор со кој губиме сè, а не добиваме речиси ништо? Како се најдовме во ситуација да […]

Прочитај повеќе

Чекајќи го 30-ти

Колумна на  Димитар Димовски, Член на ИК на ВМРО–ДПМНЕ за Курир Македонското секојдневие е испреплетено со катадневни афери, корупција и скандали на раководните луѓе во државата. Да не може човек ни да ги наброи сите. Додека народот се занимава со политички монтираните судски процеси, под покровителство на специјалното ни или приватното обвинителство и ситно профитерските и […]

Прочитај повеќе

Генерација 2000-та (втор дел)

Колумна на Александар Николоски, Потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ за Независен весник. Претходната моја колумна за „Независен весник“ посветена на генерацијата што доаѓа и кои оваа година полнат 18 години, родени на почетокот на новиот милениум во 2000 година, предизвика големо внимание. Да бидам искрен далеку поголемо од тоа што очекував. Споделив само дел од визиите за тоа каде новата […]

Прочитај повеќе

Страна 1 од 4
Најгоре