СДСМ брани случај каде ќерката дава тендер на таткото а заработката е огромна и се мери во милиони

Соопштение до јавноста – реакција на соопштението на СДСМ кое се однесуваше на прес конференцијата на Наум Стоилковски, Портпарол на ВМРО-ДПМНЕ

СДСМ брани криминал.

СДСМ брани случај каде ќерката дава тендер на таткото а заработката е огромна и се мери во милиони.

Кланот се прави недоветен за очигледниот судир на интереси, крвно сродство од прв ред. Тој единствено ќе биде надминат со оневозможување јавната набавка од институцијата каде директорува ќерката да ја добие фирмата на нејзиниот татко!

СДСМ свесно го запоставува фактот дека директорката- ќерка ја составува нарачката на сите препарати и опрема што треба да се набават за Клиниката. Вака излегува дека тоа што го нуди семејната компанија на таткото, ќерката го купува.  Таа може, со оглед на крвното сродство од прв ред, да нарача каква опрема ќе даде понудувачот, во случајот таткото.

Целата ситуација е кристално јасна, се работи за судир на интереси во кои се остварува материјална добивка од страна на семејната компанија на директорката на ЈЗУ Клиника за хематологија – Скопје. Се остварува материјална добивка од државни пари, во постапка на нерамноправни услови на понудување, нерамноправни услови во кои се доведени другите учесници во тендерската постапка. Станува збор за дело склучено во инкриминирани околности, со оневозможување на конкуренција, основна законитост на пазарно стопанство. Тука станува збор за стекнување на имотна корист под привилегирани услови. Поради тоа што овој договор е склучен со прекршување на правните норми не би требало да произведува регуларни правни последици, и истиот треба да се поништи.

 

  Со почит, 
Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ

Поврзани вести

Кирков: Негрижата и масакрот на било кое животно користејќи дури и единици на Армијата на Република Македонија е само одлика на владеењето на Влада кон заштитата на животинскиот свет

Интегрален текст од прес конференција за медиуми на Стефан Кирков Почитувани, Пред само 3...

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ ,Христијан Мицкоски оствари средба со Комесарот за европска соседска политика и преговори за проширување на Европската Унија, г. Јоханес Хан

Соопштение до јавноста Почитувани, Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ проф-др Христијан Мицкоски денес оствари средба со...