Тој појаснува зошто е формирана оваа партија, потенцирајќи дека методологијата која што ВМРО-ДПМНЕ ја одбрала е како да ги одбрани државните и националните интереси. Според него, тоа право останува само за структурата на ВМРО-ДПМНЕ и сите оние граѓани кои ќе се придружат за да ги бранат интересите.

Мицкоски потсети дека ВМРО-ДПМНЕ  е на терен со граѓаните, односно дека се формирани околу 1500 тимови чија задача е да се запознаат со реалните проблеми на граѓаните. Појаснува дека сите тие реални проблеми ќе бидат во новата програма на ВМРО-ДПМНЕ.

Опозицискиот лидер додаде дека суштината која ВМРО-ДПМНЕ како современа десна партија треба да ја продолжи е и понатаму да ги брани националните и државните интереси.